Pregó de la Lectura a la Plaça del Llibre 2017

Amigues i amics, lectores i lectors que gaudiu cabussant-vos en les històries que habiten en els llibres i que sou addictes a l’experiència d’imaginar a través del que ens conten, estic molt contenta d’adreçar-me a vosaltres ací, a la Plaça del Llibre, com a Ambaixadora de la Lectura 2017.

L’escriptor italià Italo Calvino, a l’obra Si una nit d’hivern un viatger, diu: “Llegir és anar a l’encontre d’alguna cosa que està a punt de ser i que ningú no sap encara que serà”. Calvino afirma això perquè sempre que obrim un llibre, som nosaltres, els lectors, els qui donem sentit a un sistema de signes, els qui el desxifrem, els qui, en definitiva, n’interpretem el significat. Sempre que obrim un llibre, adquirim coneixements sobre nosaltres mateixos i el món que ens envolta i, així, podem entendre amb més claredat qui som i on som.

Mai no s’obliden les primeres lectures. Quan som xiquets i adolescents, solem triar un lloc on lliurar-nos a la lectura, un lloc on submergir-nos de manera intensa en altres vides. Un lloc confortable on aïllar-nos i endinsar-nos en aquesta activitat única, perquè cada llibre conté un món creat per a nosaltres, un món en el qual podem fruir d’experiències diverses o, simplement, refugiar-nos.

Quan obrim un llibre, cal que deixem que les paraules ens atrapen, que ens bressolen, que ens porten de línia en línia, de pàgina en pàgina, fins que aconseguim fer-lo nostre, viure’l, per tal que, després de tancar-lo, quan el tornem a obrir en un altre moment, potser el moment  que cada dia destinem a la lectura, tinguem la sensació, ben real, que els personatges ens estan esperant impacients, tal vegada amb la mateixa impaciència que experimentem nosaltres, en el punt exacte on havíem parat de llegir. Uns personatges que ens esperen amb ganes de continuar la seua existència, que depèn únicament de nosaltres, els lectors. Perquè els llibres tenen la capacitat de parlar a cadascú de manera íntima i, en aquest sentit, fer que ens sentim uns privilegiats.

Com diu l’escriptor argentí Alberto Manguel, “es pot llegir amb avidesa, sense aturar-se en el detalls, o explorar el text per a poder entendre el seu obscur significat, trobant plaer en el so de les paraules, o en tot allò que sospitem que pot amagar-se en les profunditats de la història”. I sovint, si un llibre ens agrada molt, arriba un moment en què sorgeix el desig de la possessió i es converteix en una espècie de talismà.

William Shakespeare, en el segon acte de Hamlet, va escriure: “Podria estar empresonat dins de la closca d’una nou i sentir-me rei d’un espai infinit”. Aquesta sensació, precisament, la podem comprovar quan decidim lliurar-nos al plaer de la lectura. La lectura ens ajuda a sobreviure als embats de la vida quotidiana.

Segons els índex de lectura, els nostres nivells no són els més desitjables, però, tot i això, hem de ser optimistes i treballar per tal que aquesta situació es revertisca. Aquest és l’objectiu de l’Ambaixada de la Lectura i de la Plaça del Llibre: aconseguir que la lectura siga una pràctica habitual per a la majoria de persones.

Vos convide a llegir amb curiositat, amb fruïció, amb ambició, amb cobdícia, sense complexos, sense mesura…

Llegim per a continuar somiant, llegim per a enlairar-nos per damunt de les misèries que ens assetgen cada dia, llegim per a ser més crítics, llegim per a adquirir les eines amb les quals construir i defensar el món en què volem viure, llegim per a ser més lliures, perquè ningú no puga tallar-nos les ales. Llegim per a viure! Perquè, com va afirmar Joan Fuster, “llegir no és fugir, llegir és seguir vivint, i cadascú ho fa a la seua manera”.

Llegim!

Recommended Posts
X

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a ‘ Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca