Autors a les aules

Una de les tasques més importants de Carles Cano és la de dur laseua estima per la literatura per tot arreu.

Fa unes setmanes va visitar la Franja de Ponent i ens fa molta il·lusió que llegiu la carta que ens han enviat.

El 14 de maig ens va visitar, a les nostres escoles del CRA La Ribera de Cinca, l’’escriptor valencià Carles Cano.

Al Col·legi Rural Agrupat (CRA) som un grup de quatre escoles dues del barri de Fraga: Miralsot i Llitera i dues de la Comarca: Torrent i Villella. Totes dins de la província d’Osca amb un total d’uns 145 alumnes.

Durant el curs 2017/18 els alumnes de Tercer, Quart, Cinquè i Sisè havíem anant llegint el llibre de: “Contes per a tot l’any”i realment mos havia sorprès la seua lectura per tenir un vocabulari molt accessible i proper al nostre llenguatge del dia a dia, també pel valor implícit dels contes que donava bona part a la conversa i opinió entre tots els alumnes de la classe que en cap moment els deixava indiferents.

La intriga de que a l’’autor li havia ajudat a escriure el llibre una xiqueta de la seua edat va despertar molta curiositat per a fer moltes preguntes si algun dia venia l’’escriptor a visitar-nos… I quan finalment va vindre, no s’ho acabaven de creure!!!

Com que el Carles ens havia enviat d’’altres llibres també els vam presentar i treballar a classe, observant l’’obra tan extensa de l’’autor. Ressaltant tots els tres gèneres literaris treballats: Narrativa, poesia i teatre.

Pel maití va visitar les escoles de Llitera i Torrent, primerament va fer una sessió de Contes per als més petits fent molt partícip al públic des del primer instant, cantant, movent el cos i interactuant tots conjuntament, acabant amb un fort aplaudiment d’alumnes i professores.

Seguidament va passar als alumnes més grans on Carles va fer una introducció amb un conte popular, versionat per ell mateix, que va atraure de manera màgica als alumnes i vam passar a fer les preguntes que els intrigaven feia dies: A on escrius? Es veritat que et va ajudar o inspirar una xiqueta a escriure els contes? Per què no hi ha dotze contes si són per a tots els mesos de l’any? Quant temps et costa escriure un llibre? Quina és la teua font d’inspiració? Quin és el moment més difícil quan escrius? Quants llibres has escrit? Quin és el llibre més llegit de tots? Vas per moltes escoles? Quines escoles i països visites ? Etc.

Carles anava contestant amb molta paciència i detall totes les preguntes, finalment va passar a signar els llibres. Els xiquets li anaven agraint i admirant les seues dedicatòries il·lustrades que donaven formes als seus noms de maneres súper originals.

Per la tarda vam anar a Villella on també ens esperàvem els alumnes de Miralsot acompanyats de mares, pares, professors i jaios perquè va ser una sessió conjunta molt enriquidora. En Carles va saber atraure l’atenció de tot aquell públic tan divers des del primer moment ficant-se’ls a la butxaca amb molta facilitat i bona presentació escènica, acabant tot dedicant-los el poema de la PUPUT on tots alhora vam recitar amb veu alta i bona entonació el poema pertanyent al seu llibre: “29 poemes per al dia a dia i un per a la nit”.

Per tant solament ens queda dir: Moltíssimes gràcies a l’ILC (Institut de les Lletres Catalanes), a Carles Cano i a l’AMYPA pel seu magnífic programa, per l’actuació i per col·laboració respectivament; esperant poder repetir aquesta meravellosa experiència alguna que altra volta els cursos vinents.

 

Berta Consul

Judit Orús

Carme Mesalles

 

Recommended Posts
X

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a ‘ Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca